Nominats 2017

Comunitat Sikh de Catalunya

La comunitat sikh, que té 27 milions de seguidors arreu del món, té el seu origen al Panjab, la regió dels cinc rius del nord-est de l'Índia. Els seus membres són fàcils de reconèixer per la barba llarga i pel característic turbant que porten els homes. Tant homes com dones també porten un braçalet al canell dret que els distingeix com a tals.

A Catalunya es calcula que hi viuen al voltant d'uns 12.000 sikhs, sobretot a Barcelona i a les comarques gironines. Arribats des dels anys vuitanta, el 1992 van crear el primer espai de culte, el gurudwara. Avui disposen de deu temples distribuïts en diferents ciutats on reparteixen el langar (menjar gratuït) i on s'han impartit classes de català.

Els sikhs viuen sobre tres pilars fonamentals: el Nam Japo (meditar en nom de Déu), el Kirat Karo (guanyar-se la vida d'una manera honrada) i el Wand ke Chhako (compartir una part dels guanys).

En referència al seu interès per l'aprenentatge de la llengua catalana, el portaveu de la comunitat Sikh de Catalunya, Gagan Deep Singh, expressa que "per a mi el català ha estat la clau que m'ha obert moltes portes. El fet d'aprendre l'idioma propi del lloc on vius és molt important per mantenir una cohesió entre tots nosaltres". D'aquesta manera, Gagan Deep Singh, que properament publicarà un llibre d'aprenentatge de català per a la comunitat panjabi Els de Cinc Rius a Catalunya, assegura que "els sikhs que parlem català ens sentim molt estimats. Per això volem donar les gràcies a la societat catalana i ens agradaria que tots els nouvinguts poguessin aprendre el català. Per nosaltres el català no és només una llengua, sinó un sentiment".

Entrevista a Gagandeep Singh Khalsa, portaveu de la Comunitat Sikh a Catalunya

Informació extesa

Comunitat Sikh de Catalunya

Altres nominats

La Bressola

Xarxa d'escoles de la Catalunya del Nord que des del 1976 forma estudiants amb un sistema d'immersió lingüística en català

més informació

Softcatalà

Associació que des del 1997 treballa per fomentar l'ús del català al món informàtic, a Internet i a les noves tecnologies.

més informació